Home > hoe-zit-dat-fiscaal-
Powered by XLLease
Hoe zit dat fiscaal

Een motor leasen, hoe zit dat fiscaal?

Alle prijzen zijn gebaseerd op nette operational lease en 60 maanden

Fiscale informatie bij het leasen van een motorfiets

1. Mag ik mijn motor zakelijk aanschaffen of leasen?
Zeker mag dat, als u de motor gebruikt voor zowel zakelijke als privé-ritten. Het woon-werkverkeer wordt ook gezien als zakelijk gebruik. Welk soort vervoersmiddel de ondernemer (of directeur-aandeelhouder) aanschaft of least, is een echte ondernemersbeslissing. Het staat de ondernemer vrij binnen de grenzen van de redelijkheid en de zakelijkheid te kiezen voor het ene of het andere vervoersmiddel.

2. Krijg ik een bijtelling voor mijn zakelijke motor?
Anders dan bij een auto, wordt voor de motor geen “forfaitaire bijtelling” berekend voor het privé-gebruik van de motor. Bij een auto wordt 25% van de catalogusprijs als bijtelling belast. Bij een motor wordt het werkelijke aantal privé-kilometers belast voor de werkelijke kilometerprijs. Dat kan dus veel gunstiger uitpakken dan bij de auto.

3. Hoe zit het met de bijtelling als ik ook een auto van de zaak heb?
Voor de meeste auto’s geldt de forfaitaire 25%-bijtelling, tenzij u met een sluitende kilometeradministratie kunt aantonen dat u niet meer dan 500 km privé per jaar met de auto rijdt. Deze bijtelling wordt niet beïnvloed door het feit dat u gelijktijdig ook een motor van de zaak hebt. Voor het privé-gebruik van de motor geldt immers een geheel eigen regeling. Als u met de auto van de zaak niet privé rijdt maar met de motor wel, krijgt u alleen voor de motor de bijtelling voor de daadwerkelijke privé-kilometers.

4. Als ik de motor privé aanschaf, kan ik dan nog iets met de kosten?
Bij aanschaf in de zaak zijn bij de zaak alle kosten aftrekbaar, maar voor u als berijder wordt het privé-gebruik belast (voor de werkelijke km’s keer de werkelijke km-kostprijs). Bij aanschaf in privé zijn de kosten niet aftrekbaar, maar kunt u de zakelijke kilometers wel tegen 19 eurocent per kilometer onbelast door de zaak laten vergoeden. Die vergoeding is dan bij de zaak wèl aftrekbaar, maar bij de berijder niet belast.

5. Heb ik nog andere fiscale voordelen van een motor?
De overheid ziet motorfiets en scootergebruik tot nu toe als vervoersmiddel voor het terugdringen van de files. Een eventuele nieuwe toekomstige fiscale regelgeving zal daar niet anders over denken.